Emballage til ethvert behov

Vi hjælper dig til den bedste løsning

Der stilles i dag høje krav til fødevarers emballage, og det kan være svært at navigere i, hvad der er den bedste løsning. For at hjælpe dig på vej, har vi udarbejdet en simpel oversigt over fordele og ulemper over  forskellige emballagetyper.

Emballage har nemlig været meget omdiskuteret den seneste tid. De første emballagefrie supermarkeder har set dagens lys i Danmark, da et stigende antal forbrugere er trætte af al den indpakning, der følger med de daglige indkøb. Indpakning er dog ikke kun en dårlig ting, da den rigtige emballageløsning både kan forlænge madens holdbarhed, reducere madspild, lette arbejdet i køkkenet og reducere produktionsomkostningerne.

Hos Wiik og Co. er vi altid på udkig efter kvalitet og nye løsninger til vores kunder. Vi indgår som altid gerne i nye samarbejder for at skabe den rigtige løsning, der passer til netop jeres behov.

Glasbeholdere

Glas er en af de ældste måder at opbevare fødevarer og kan anvendes til alle typer fødevarer.

Fordele

  • Høj genanvendelse.
  • Billigt.
  • Stabilt.

Ulemper

  • Tungt.
  • Afsmitning fra låg kan forekomme. Derfor anbefales det at man som udgangspunkt opbevarer glasset stående, så fødevaren ikke kommer i kontakt med låget.
  • Splintre.

Aluminium pouches

Pouches flade udforming og kvalitet gør de optager mindre plads og kan tåle store temperaturvariationer. Den lette vægt gør denne emballagetype særdeles populær. En af de vigtigste fordele ved Pouches er deres  fleksibilitet. Da de kan anvendes til alt fra frostvare til babymad, hvilket giver flere anvendelsesmuligheder end f.eks. glas og dåser, hvilket også er en af grundende til deres stigende popularitet.

Fordele

  • Nem håndtering og bortskaffelse.
  • Sikker håndtering.
  • Kort varmebehandlingstid.
  • Fleksibel.

Ulemper

  • Lang nedbrydningstid i naturen.
  • Ofte en dyre emballageløsning.

Dåser

Konservesdåser laves ofte af aluminium eller hvidblik med tin. For at opnå den lange holdbarhed opvarmes, dåsen i en overtryksautoklave til over 110 °C. Hvis dåsen er produceret og opbevaret korrekt, (tørt  under 23 °C)  er, der fundet eksempler på dåser, der har kunnet holde sig i mere end 100 år. Dog vil der altid kunne ske ændringer i farve og tekstur af produkterne, over tid. Dette er den praktiske grund til, at flere produkter har en begrænsning på holdbarheden fra producentens side.

På indersiden af mange dåser er et tyndt lag lak, der har været diskuteret meget grundet stoffet Bisphenol A (BPA).  BPA er i søgelyset på grund af stoffets hormonforstyrrende virkninger i dyreforsøg. Derfor fraråder fødevarestyrelsen at man ikke tilbereder fødevarer i dåsen. Ved at opvarme dåser på fx bål eller grill kan de varmes op til temperaturer, som de ikke er beregnet til, og der kan afgives skadelige stoffer fra lakken på indersiden af dåserne eller fra trykfarven på ydersiden af dåserne.

Fordele

  • Tidsbesparende. Dåserne er typisk hurtige og praktiske at gå til og tilberede.
  • Lang holdbarhed. Du har altid råvarer på hylden til brug i en snæver vending.
  • God næringsværdi. De rette dåser byder på gode ernæringsmæssige kvaliteter. Læs mere her.
  • Pris. konservesversionerne er typisk markant billigere end de friske varer.

Ulemper

  • Der kan forkomme afsmitning fra dåsen efter åbning. Derfor anbefales det altid at overføre eventuelle rester til en anden beholder efter åbning.

Tetra pack

Tetra Pak anvender aseptisk emballage teknologi. Ved aseptisk behandling, steriliseres produktet og emballagen separat, emballagen fyldes og forsegles derefter i en steril atmosfære i modsætning til konserves, hvor produktet og emballagen først fyldes og derefter steriliseres. Når Tetra Pak er fyldt med varmebehandlet (UHT) fødevarer (mælk, saft eller forarbejdede fødevarer som grøntsager og konserverede frugter), kan de opbevares ved stuetemperatur i op til et år.

Fordele

  • Lave distributions- og lageromkostninger.
  • Lav miljøpåvirkningen.
  • Forlænget holdbarhed.

Ulemper

  • Kan ikke p.t. ikke genanvendes i kommunale genanvendelses anlæg i Danmark og bliver derfor bortskaffet i forbrændingsanlæg.
  • Lang nedbrydelighed i naturen.

Plast (PET)

Polyetylentereftalat (forkortet PET) er et termoplastprodukt i polyesterfamilien. Materialet er letgenbrugeligt, fødevaregodkendt  og er kendt for sin store styrke og stivhed, kombineret med muligheden for at fremstille gennemsigtige produkter med gode barriereegenskaber.

PET-plast anvendes i af fra engangsemballage til  øl- og sodavandsflasker.

Fordele

  • Lave distributions- og lageromkostninger.
  • Lav miljøpåvirkningen.
  • Forlænget holdbarhed.
  • Høj genavnelighed.

Ulemper

  • Lang nedbrydesestid hvis produktet ender i naturen.