Vi har endnu engang været en tur til Madagaskar for at besøge vores leverandører af vanilje. Her har vi været helt tæt på ‘det sorte sølv’, og fulgt processen fra bønne til færdigt produkt.
Skaber lokal vækst
Vaniljeproduktion giver selv de fattigste bønder muligheden for at skabe en økonomisk fordel, da de kan levere helt ned til et par kilo vanilje og stadig opnå stor økonomisk gevinst. Derfor bidrager vaniljen som en af de eneste råvarer til økonomisk vækst i lokalområderne på Madagaskar. Men som oftest går antallet af muligheder og faldgrupper hånd i hånd, hvorfor det er essentielt med et etisk kompas for forretningsadfærden. Derfor arbejder vi fokuseret med forsyningskæden og varen er sat højst på prioriteringslisten, når det kommer til CSR.
Den gode relation skaber en sikker forsyningskæde
Det er essentielt at være vellidt i disse samfund – både i forhold til det sociale ansvar, vi har, men også fordi dette er økonomisk ansvarligt. Således fastholder vi de gode relationer og øger dermed muligheden for at kunne købe gourmetvanilje fra de samme bønder i fremtiden. At arbejde med fødevarer i Afrika indebærer alvorlige ricisi, hvorfor engagementer her kræver tætte og tillidsfulde samarbejdspartnere. På Madagaskar består disse ricisi specielt i mord og tyveri mellem bønderne, men også vaniljekontrakter er et stort problem, der kan føre til slavelignende forhold. Vi benytter os udelukkende af nøje udvalgte allierede gennem hele forsyningskæden. Spekulation fra aftagerne på verdensmarkedet påvirker nemlig bønderne enormt i en negativ retning. En stabil samhandel, hvor alle kan bygge en langsigtet strategi med begrænset risiko er derfor essentiel at bestræbe sig på. Dette gør vi ved at bruge en helt transparent forsyningskæde samt købe de grønne bønner til en fair pris under høsten, for igen at tilbyde de færdige vaniljestænger omkring marts, hvor man kender vaniljens endelige output og kostpris. Derudover er vores partnere medlem af BSCI samt BRC-certificerede. For yderligere at sikre at forholdene er helt, som de skal være, besøger vi selv lokaliteterne årligt, hvor vi desuden får et indblik i de lokale projekter, udfordringer og muligheder.
I Wiik & Co. har vi vanilje med mange forskellige oprindelser – hovedsageligt Madagaskar, men også Fransk Polynesien, Uganda, Mexico og Comorerne.
Vaniljen skal podes enkeltvis inden for 12 timer efter blomstens åbning.
Vaniljen skal høstes i november
Bønnerne koges, hvorefter de lægges til “svedning” i x antal timer. Herefter skal vaniljebønnerne soltørres og bearbejdes i 200 dage.
Efter 200 dage er bønnerne klar til at blive pakket og afskibet.